maart 22, 2018 Janine Wolfs- Robben

Vanochtend had ik een interessant gesprek met een collega-onderneemster. We kregen het over dat je als onderneemster/-er zelf de zorg moet dragen voor je eigen grenzen maar ook voor je eigen ontwikkeling. We noemen het niet voor niks “eigen baas”zijn of “voor jezelf werken” ;).

Voor jezelf werken is heerlijk: je hebt de vrijheid je eigen werk en -tijden in te delen, de werkzaamheden die je doet. Tevens komen daar ook de verplichtingen bij kijken: dat jij deze dingen ook MOET doen, want anders loopt het in het honderd. Je moet zelf voor jou zorgen.

Inmiddels werk ik al 15 jaar “als eigen baas”, dus ik ben eraan gewend om een keer in de zoveel tijd, mijn grenzen en werktijden af te wegen en bij te stellen. Inmiddels is mijn jongste ook alweer 7 jaar en gaat ze vaker naar school, dus geeft me dat meer mogelijkheden qua werk. Dus ik kan nu meer en langer werken. op meer gevarieerde tijden etc.

Het is en blijft mijn verantwoordelijkheid om hier goed en constructief mee om te gaan. Want deze grenzen houden mij gezond en blij, en des te beter in mijn werk. 😉

Maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor als je in loondienst bent. Want het paradigma “dat een werkgever voor je zorgt” bestaat nauwelijks niet meer. Je bent en blijft de eindverantwoordelijke van je loopbaan. Dat is niet erg, dat is nou juist leuk en fijn! Je mag het zelf invullen zoals jij wilt. Jij hebt de regie. Jij mag je eigen loopbaan vormgeven.

TIP: Wat kun je doen om die je eigen loopbaan vorm te geven?

Ik zou je adviseren om 1 x in de maand eens stil te staan bij je loopbaan. Dat kan schrijvend, denkend, mijmerend, pratend met iemand die goed kan luisteren. Doe dat zeker ook als het goed met je gaat!

En probeer dan antwoord te krijgen op vragen als deze:

  • Hoe gaat het met mij?
  • Met mij als professional, maar zeker ook privé (relaties, hobby’s, gezondheid)?
  • Op welke manier beïnvloeden mijn werk en privé elkaar op dit moment?
  • Welke dingen lopen lekker, kan ik intens van genieten?
  • Waar kunnen er nog verbeteringen worden aangebracht, welke wensen heb ik nog?
  • Wat heb ik daarvoor nodig? Voel ik me nog energiek en blij? Zo nee;  hoe komt dat dan?

Je bent eigenlijk te laat met over je loopbaan te gaan nadenken, als je te horen krijgt dat je wordt weggesaneerd of vanwege een andere reden dat je huidige baan stopt.

Jij bent en blijft de enige eind-verantwoordelijke. Jij hebt de regie. 🙂 Have fun!