februari 17, 2014 Janine Wolfs

werkeloosWaarom werkeloos zijn soms niet zo erg is….
Ben jij werkeloos of heb je iemand in je eigen omgeving die werkeloos of “in between jobs” is.

Misschien is hier dan een mooi herkadering voor jou; soms is het nog niet zo erg om werkeloos te zijn.  Ik ken genoeg mensen die al niet meer blij waren in hun baan maar de moed niet konden opbrengen om ontslag te nemen. En toen werden ze ontslagen.

Mensen die ik al maanden met pijn in hun buik naar het werk fietsten, echt geen plezier hadden in wat ze deden en vervolgens ook geen plezier meer waren voor zichzelf en voor anderen. En toen werd hun contract niet verlengd. Of werden ze “weg”bezuinigd”. Of het bedrijf ging failliet.

Misschien is het echt niet leuk om werkeloos te zijn, maar ik zie ook vaak dat het een adempauze is. Een moment om weer tot jezelf te komen, jezelf te ontwikkelen of een “carrière” switch te maken.  Soms hebben mensen negatieve ervaringen bij de oude werkgever die ze nog een plek moeten geven.

adempauzeLaatst sprak ik een jonge man die al een tijdje werkeloos was. Hij wilde andere manieren proberen om te solliciteren: op Linkedin, op Twitter, netwerken etc.  Na enkele vragen vertelde hij me dat ie al langer een “sluimerend” gevoel had om zijn loopbaan in een andere richting te zoeken. Hij wilde al een tijdje iets anders. Door deze periode van werkeloosheid erkende en voelde hij dat sluimerende gevoel NOG beter. En ging hij er iets mee doen.

Natuurlijk is het heel fijn om een baan of een onderneming te hebben die je de dingen geeft die je fijn vindt. Maar soms moet je gewoon even een pauze inlassen om erachter te komen om te zien en te voelen wat dat is. De werkeloosheid (evenals een burnout en/of ziekte) kan zo’n pauze zijn. Gebruik hem goed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *