juni 16, 2013 Janine Wolfs

Waarom vrouwen (en mannen) zichzelf zo verliezen in anderen….

Als je denkt dat je hierop een volledig antwoord krijgt op deze vraag, zit je fout. 😉 Maar het is wel een vraag die ik me steeds vaker stel, als coach. En trouwens: het geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. Maar ik zie het meest vrouwen in mijn bedrijf (tot nu toe).

De laatste 3 nieuwe klanten hebben een aantal overeenkomsten:

– Het zijn allemaal zorgzame mensen;we_do_it_15-

– ze zijn slim , hebben gestudeerd, verdienen hun eigen geld;

– ze zijn zelfbewust;

– ze kunnen goed reflecteren op hun gedrag;

– het zijn liefdevolle moeders/vaders/verzorgers;

– EN ZE ZEGGEN ZICHZELF OP DE WEG HIERNAARTOE KWIJT GERAAKT.

Tenminste; dat zeggen zij. Ik niet, want anders zouden ze niet kiezen voor de hulp van een coach en er geld, tijd, energie voor vrij maken.

Maar wat ik wel zie, is dat ze ergens linksaf zijn gegaan, terwijl ze liever rechtdoor of rechtsaf wilden. Maar dat niet hebben gedaan. Dat kan gaan om de volgende contexten:

  • loopbaan
  •  ambities en hobby’s
  •  relaties
  •  opvoeding.

Nogmaals: waarom dat gebeurt weet ik niet. Wat zij zeggen is dat het gaat om de mening (lees: aandacht,waardering, liefde, zekerheid) van iemand anders belangrijker vinden dan die van jezelf. “Anderenwaarde” i.p.v. eigenwaarde.

In deze gesprekken werk ik met het missiemodel. En je raadt het al; het gebied van de waarden is een belangrijk gebied wat we onderzoeken.

Een waarde is iets wat jij belangrijk vindt. waarden1Iets zoals; eerlijkheid, vrijheid, ontwikkeling, zelfstandigheid. De waarde bestaat niet op zichzelf. Jij beslist (on)bewust er waarde aan toe te kennen.

Als je een waarde hebt, heb je een richtlijn. Deze richtlijn geeft je een koers, waarlangs je een zinvol leven kunt ontwikkelen. Als je deze waarden niet integreert in je leven, kan je misschien in je hoofd (of volgens de buitenwereld) “het voor elkaar hebben” terwijl jij je van binnen leeg of uitgeput voelt.

Wat we doen in de gesprekken is het in kaart brengen van de waarden die er voor jou ECHT toe doen.

Zodat je ze kan gebruiken als richtlijn. Om meer energie te krijgen. Om een zinvol leven te hebben en te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *