oktober 8, 2013 Janine Wolfs

Waarom netwerken zo belangrijk is…..

Misschien heb je er een rare smaak bij het woord “netwerken”.

Wellicht denk je dan aan grote netwerkborrels, waar je “verloren” loopt met (een tas vol) visitekaartjes. Echt contact maken blijkt moeilijk(er) te zijn als er geen concrete aanleiding is en zomaar spontaan een praatje maken is ook niet voor iedereen weggelegd. Herken je dit?

Veel mensen denken ook dat netwerken alleen geschikt of bedoeld is voor ondernemers, freelancers. Maar uit onderzoek is gebleken dat netwerken steeds meer wordt gezien als een efficiënte manier van solliciteren. Mits goed voorbereid en oprecht, zou ik daaraan toe willen voegen.

Maar hoe dat je dan precies?

Er zijn talloze manieren van netwerken. Te beginnen maak ik een verschil tussen:

-“online”netwerken: linkedin, facebook, twitter, email.

Op het internet zijn er talloze praktische tips te vinden hoe jij je profielen kunt invullen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, dan weet ik nog wel wat tips en deskundige mensen 🙂

– “live”netwerken: mensen fysiek en in real life ontmoeten.

Denk hierbij aan afspraken maken met en bezoeken van oud-collega’s, oud-werkgevers, netwerk bijeenkomsten, vrienden die je verder kunnen helpen etc. Maar ook vrijwilligerswerk doen kan een goede manier zijn om te netwerken,vooral als je werkeloos bent.

Maar waar je ook netwerkt; zorg dat je jezelf bent en blijft & vraag om datgene wat je nodig hebt.

Laatst sprak ik een klant die bezig was met een loopbaantraject bij mij. We zaten midden in de verkenningsfase van haar talenten en kwaliteiten. Omdat we niet alles in een keer kunnen doen en bespreken splits ik het op in 2 gesprekken. In de tussentijd was ze via via iemand tegen komen die haar aansprak op haar linkedin profiel “op zoek naar een nieuwe uitdaging”. Gewoon in de supermarkt. Hieruit ontstond een spontaan en eerlijk gesprek. Na 5 dagen werd ze gebeld of ze nog eens “op de koffie”wilde komen. Op het bedrijf. Een officieel sollicitatiegesprek was het nog niet, maar het leek zich ineens wel die kant op te ontwikkelen.

Moraal van het verhaal; netwerken doe je eigenlijk altijd en overal. Op het schoolplein, in de supermarkt en op linkedin. Door je te begeven onder en tussen de mensen. Een goed gesprek te hebben over wat jou en de ander bezig houdt.

Door duidelijk te hebben wat je wilt en er mee bezig te zijn. FOCUS dus.

Want als je dat doet, wordt je zichtbaar voor anderen. Maar bovenal: je wordt zichtbaar voor jezelf. Des te meer jij je bewust bent van wat je allemaal kunt en in huis hebt, des te beter kan je dat overbrengen op anderen.

Hiervoor heb je ervaring nodig.

Dus begin.

Ga DOEN.

Begin klein.

Heb je vragen naar aanleiding van het thema netwerken: mail of bel me gerust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *