december 3, 2014 Janine Wolfs

Waarom het evenwicht tussen handelen en niks doen zo belangrijk is…..

De balans tussen wilskracht en overgave. Marinus Knoope zei het al in de creatiespiraalcreatiespiraal; om je wensen werkelijkheid te kunnen maken is het van belang een harmonie, een balans te voelen tussen wilskracht en overgave.Een van die wensen kan zijn een loopbaan vanuit je passie en missie vormgeven, of een onderneming beginnen of je privé leven dermate vormgeven zodat jij ook voldoende ruimte hebt voor je eigen behoeften.

Wilskracht is leven vanuit je bewustzijn, is doen, richten, sturen, maken, vorm geven etc. Actieve daden.

Overgave zit hem in meer ontspannen, loslaten, niks doen, ruimte geven, acceptatie, laten ademen, LATEN ontstaan etc.

Misschien merk je nu al bij het lezen van de tekst dat je een voorkeur hebt. Wellicht kan je dan van het andere wat meer in je leven brengen, om meer balans te ervaren.

Ik ken veel klanten die heel actief zijn in solliciteren, in zoeken, in plannen, in vormgeven. Ze solliciteren, netwerken, struinen vacaturebanken en kranten af. Ze zijn  pro actief op Linkedin en Twitter en andere social media fronten. Maar wat ze NIET doen is een keer rust nemen: niet fysiek, maar vooral niet in hun hoofd.

yin yang

Ik heb weleens een klant naar huis gestuurd met het advies: ga maar eens even niets doen. Dat deed hij.
Hij vertelde me later dat hij eigenlijk best boos was dat ik hem met dat idee naar huis had gestuurd. Ik zou hem tenslotte toch helpen? Nadat hij dat gevoeld had, heeft hij dat advies ter harte genomen en is gaan niks doen. Vanuit het niks doen, zat ie een beetje te surfen op het internet en kwam hij een geweldige opleiding tegen om te gaan doen. Deze opleiding is hij gaan volgen en dat was het begin van nog meer positieve veranderingen: privé en in zijn loopbaan. Hij zat weer in zijn flow en daar was hij erg blij mee.
Maar zo ken ik ook klanten die teveel zitten in de overgave: gedachten als “het komt allemaal wel goed”en “als ik rustig blijf , dan komt alles op zijn pootjes terecht” zorgen ervoor om niets te doen. Maar dit niets doen kan ook weer uitmonden in passiviteit en zelfs slachtoffergedrag. Tuurlijk komen er mogelijkheden op je pad en word je van alle kanten geholpen, maar als je de mogelijkheden niet ziet en er niets mee DOET  dan gebeurt er ook niets.groei

Kortom; het gaat om de balans tussen wilskracht en overgave.
Wat is jouw uitdaging? Hoe balanceer jij tussen deze twee verschillende creatie- strategieën?

Laat het me weten, ik hoor het graag van je 🙂

Klik hier als je hulp wilt bij het vinden van meer evenwicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *