april 21, 2015 Janine Wolfs

Van baan veranderen…of toch maar niet?

Ontevredenheid. Met een chagrijnig gevoel aan je week beginnen of structureel geen zin hebben in dat ene overleg. Herkenbaar?

chagrijnigAls klanten bij mij komen vanuit een ontevredenheid in hun huidige baan en zeggen dat ze een andere baan willen, start ik met hen vaak vanuit de huidige situatie. Want als je nu ontevreden bent, dan ben je dat straks ook.  Dus de vraag: wat maakt je nu zo ontevreden? is een belangrijke. Het is soms iets IN jou. Soms iets buiten jou.

En als je dat niet meeneemt in de verandering, dan kan je gaan jobhoppen wat je wilt, maar dat heeft dan dus geen zin.

Voorbeeld: Piet is ontevreden over zijn huidige werk als projectleider. Hij twijfelt of hij en deze functie wel bij elkaar passen. Als we wat verder doorvragen blijkt het dat Piet heel veel onduidelijkheid heeft over zijn taken en werkzaamheden. Hij wordt een beetje “los”gelaten door het management,  waardoor hij het gevoel heeft dat ie zwemt, of liever gezegd “verzuipt”.

communicatieNa een gesprek is het duidelijk dat Piet IETS NODIG HEEFT. Namelijk heldere en duidelijke communicatie met zijn manager over zijn ontevredenheid en zijn huidige situatie. Piet wil meer duidelijkheid, een mentor waarop hij terug kan vallen en grip op zijn tijd- en takenpakket. Nee-zeggen is ook een uitdaging voor hem.

mooi uitzichtPiet is door dit inzicht erachter gekomen dat de ontevredenheid wellicht een gevolg was van zijn eigen gedrag. Door zichzelf anders op te stellen, kan hij de communicatie aangaan en komen met constructieve voorstellen op het werk.  Hij twijfelt nog steeds wel over de combinatie werk en persoon, maar heeft meer ruimte gevonden om zijn eigen richting te bepalen en regie te nemen. Deze inzichten geven hem ruimte en lucht. Hij kan weer vooruit kijken. En van daaruit ziet ie wel verder.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *