december 2, 2014 Janine Wolfs

comfortzone

Uit je comfort zone stappen

Ik vind het persoonlijk nogal een hype woord of term: dat je uit je comfortzone “moet” treden.

Ten eerste; als het goed is, is het goed. Alles is oke zoals het nu is. Je “moet” niets.

Ten tweede: als je de wens hebt om verder te groeien, jezelf uit te breiden met vaardigheden en emoties dan is het misschien een idee om uit je comfortzone te treden. Je bewuste geest  werkt namelijk als kopieer machine; hij herkent de dingen die hij al kent. En die kopieert hij vervolgens in het nu en in de toekomst. Dus als hij je herkent in een bepaalde functie, zal hij “ja zeggen”. Maar iets onbekends (wat hij niet herkent) zal hij op reageren door “nee”op te zeggen.  Dus je zit als het ware in een positieve of negatieve vicieuze cirkel.  Maar wat nu als je merkt dat je aan “je plafond zit”. Dan krijg je steeds meer van hetzelfde en dat kan heel fijn voelen, maar op een gegeven moment ook leeg. Je voelt dat je meer wilt, meer dan dit plafond.

iets nieuwsOp zo’n moment kies je voor iets wat je nog nooit hebt gedaan. Bijvoorbeeld weggaan bij je werkgever die je al 10 jaar hebt, of stoppen met werken, of een nieuwe hobby uitoefenen. Of begint je eigen onderneming. Je verlaat namelijk je oude situatie niet echt, je neemt je bruikbare gevoelens en ervaringen mee en je breidt die als het ware uit met andere vaardigheden, emoties etc.

En ja, verandering kan heel spannend zijn. Kan je het wel? Is het wel fijn(er)? Ben je straks ook nog blij met je keuze? Hoe dan ook, je voelt dat je dooor moet. Dus je gaat het maar ervaren. Want je wilt uiteindelijk groeien, jezelf uitbreiden.

Dus een wens naar een andere situatie is de uiting van je verlangen. Het verlangen dat je weet dat het beter kan. Mooier kan. Fijner kan.

wilskracht en zingevingEn als het dan eenmaal zover is, kan je niet geloven dat je zolang hebt gewacht met de keuze te maken.  Je manier van waarnemen verandert. Jij bent “veranderd”. Wauw! Gefeliciteerd.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *