februari 7, 2018 Janine Wolfs

perfectionisme1Hoe perfectionisme je kan belemmeren in je wensen, acties, plannen. 5 tips.

Er wordt veel over geschreven en over gezegd. Perfectionisme. Eigenlijk zou het fijn zijn als je het niet zou “hebben”, maar je “hebt ” het (misschien) wel. En daar bouw je dan een heel gedragspatroon om heen wat ervoor zorgt dat dingen erg gecompliceerd worden.

En dat is jammer. Want je bent je perfectionisme niet. Je “hebt” het .

De eerste vraag is: wat doet je perfectionisme voor jou? Wat levert het je op?

Als het jou veel oplevert dan is dat fijn. Dan heb je er wellicht geen last van en klik je nu ook weg bij deze blog.  Maar wat nu als het je dwars zit?

gepiekerIk zie vaak bij klanten dat ze dan een plan hebben, een idee, een enthousiast gevoel waarmee ze aan de slag willen. En het eerstvolgende gesprek is het idee, het plan en het enthousiasme weg. Waardoor?

Door gepieker, beren op de weg, wat als…, wat dan….hoe moet dit, wat als ik faal, wat als ik een flater sla?

Kortom: allemaal dingen die voortkomen uit een vorm van perfectionisme. Het werkt als bier in een warm glas. Het slaat alles dood.

Wat kan je dan  doen als je last van perfectionisme?

right leftHier 5 tips.

  1. Zie het onder ogen en accepteer het dat je dat perfectionisme in je hebt. Dit is heel belangrijk. Hierdoor kun je je energie en aandacht positief gaan richten.
  2. Richt je vervolgens  op wat je wilt: je plan, je idee, je hersenspinsel. Duik erin. Duik in het gevoel en visualiseer hoe het is om het te doen. Maak het concreet. Doe wat er nodig is voor jou om het te voelen.
  3. Maak vervolgens een eerste stap die je helpt die weg in te slaan. Lees hier hoe je een begin kunt maken. Het maakt niet uit WAT het is, maar DAT je een eerste stap(je) zet.
  4. Laat de weg van het piekeren en overdenken “gewoon”links liggen. Besteedt er geen aandacht aan. (klinkt makkelijk, is vaak wat moeilijker in de praktijk).
  5. Des te verder je op de weg bent van je plan en je idee, des te minder geef je je perfectionisme de aandacht. En als hij weer voorbij komt, mag je er naar glimlachen en weer verder gaan. 🙂

Heb jij nog tips hoe jij om gaat met jouw perfectionisme? Laat ze gerust hier achter, wellicht kan je iemand ermee verder helpen. 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *