oktober 9, 2013 Janine Wolfs

focus2 Doelen stellen.

Het is een omstreden onderwerp, vind ik zelf.

Want tja, je kunt doelen stellen, maar behaal je ze dan ook? Dat weet ik niet. Ik weet wel dat als je richting hebt, een koers, een doel, dat je misschien sneller (en effectiever) daar uitkomt waar je wilt zijn.

Doelen stellen is dus eigenlijk een HULPMIDDEL om duidelijk te krijgen waar je heen wilt. Om focus te hebben.

Want: waar je aandacht naar toe gaat vermeerdert zich.

Dat kan je vergelijken met een “slechte”dag: je begint de ochtend al rot omdat de douche koud is, de laptop nog op je werk ligt en dat de kinderen jengelen voordat je je ogen open kan doen. Je denkt als snel: wat een rotdag, en zie: er gebeuren steeds meer rotdingen…. Je focus ligt op “rotdingen”en je ziet steeds meer “rotdingen”.

Zo kan je een andere dag rustig wakker worden, de douche is lekker warm, je krantje ligt klaar en alles loopt op rolletjes, je denkt al snel : what a beautiful day! Je focus ligt dan op “dingen die meezitten” en daardoor zie en voel je ze ook beter.

Het heeft in werkelijkheid (bijna) niets te maken met wat je werkelijk mee maakt, maar hoe jij het interpreteert. Door welke bril jij naar de dingen om je heen kijkt. Er is geen goed of fout. Alleen het ene “voelt” of dient je beter dan het andere.

En zo werkt het ook met doelen.helderheid

Als jouw doel helder en positief is, dan ga je als het ware door de bril van jouw doel heen kijken. Je gaat mogelijkheden en kansen zien. Of je ziet ineens welke weg je kunt bewandelen om er te komen. En je voelt hoe dat is….en ruikt…..en proeft….wat je tegen jezelf zegt. En daardoor trek je misschien dingen en mensen aan zoals een magneet dat doet.

Het stellen van een doel is geen garantie dat je je doel bereikt. Het kan je wel helpen. In het hier en nu.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *