Ben jij werkzoekend? En voel je ook weleens buiten de “echte wereld” staan..?
Dan is vrijwilligerswerk misschien iets voor je.
Het is iets wat ik van veel mensen hoor: het ergste aan werkeloos zijn is het gevoel dat je nergens meer bij hoort. Dat je je eenzaam voelt, dat je geen aansluiting kunt vinden. En dat bemoeilijkt het solliciteren en logischerwijs het netwerken volledig. Soms zijn mensen TE gefocused op het vinden van werk, dat ze de andere mogelijkheden niet (meer) zien. Ze voelen zich niet belangrijk en zakken weg in een dip…..
Het vinden van vrijwilligerswerk kan een hele goede stap zijn in je loopbaan: je breidt je netwerk uit, je hebt een zinvolle dag (of week besteding) en bovenal sociale contacten.
Ga bij het vinden van vrijwilligerswerk volledig op je gevoel af: WAT VIND IK LEUK/FIJN OM TE DOEN? Dat mag bij vrijwilligerswerk 😉
Vraag je vervolgens jezelf af:
Welke plek in je eigen woonplaats trekt jou aan? Welke activiteiten, welke organisatie? Waar vragen ze om vrijwilligers?
Je kan eventueel een vrijwilligerscentrale benaderen in je eigen woonplaats. Zij hebben vaak een overzicht van welke organisaties mensen nodig hebben, of waar er hulp nodig is. Maar denk ook aan evenementen die in je omgeving worden georganiseerd, scholen die hulp kunnen gebruiken, of misschien wel buren die hulp kunnen gebruiken bij het opvangen van hun kinderen tussen de middag. Misschien ben je al weleens gevraagd voor vrijwilligerswerk ,daar kan je nu op ingaan.Alles mag en niets moet.
Neem vervolgens contact op. Je zult hartelijk worden ontvangen.
Vrijwilligerswerk geeft je het gevoel van “goed doen”, ergens bij horen. Het is niet al te verplichtend (als het goed is) en je kunt jezelf blijven ontwikkelen. Sommige organisaties bieden ook cursussen zodat je weer iets leert (zoals bij de Kindertelefoon) of je kunt werkzaamheden gaan uitproberen en voelen of het iets is voor je. Vaak biedt vrijwilligerswerk ook een ritme in je dagelijkse leven, wat te vergelijken is met een arbeidsritme. Maar bovenal: het biedt je sociale contacten. Je blijft onder de mensen. En daarmee voel jij je ook lekker, zinvoller.
Ik ken een klant die werkzaam was in de sales die vrijwilligerswerk ging doen op een asielzoekerscentrum, een hulpverleenster die bij de voedselbank ging werken en vervolgens een opleiding deed om werkzaam te zijn in de schuldhulpverlening.
Kortom; er is van alles mogelijk.
Blijf wel ogen houden voor je uiteindelijke doel: een baan vinden. Dus maak goede afspraken met de organisatie wanneer je de vrijwilligersjob zult moeten opgeven of moet aanpassen. Aan de slag!