maart 23, 2015 Janine Wolfs

6 Tips om met een gewoonte te breken.

We hebben allemaal wel van die gewoontes waar we “vanaf” willen…

Een gewoonte is een patroon: een verzameling gedragingen in een regelmatige structuur die je in een bepaalde context vertoont, omdat je er iets mee wilt “bereiken”.

gewoonte1Zo kan je als kind hebben geleerd je mond te houden bij ruzies omdat je daarmee harmonie of vrede wilde bereiken in je omgeving. Of je bent ooit gaan schilderen om je emoties te kunnen tonen. Of….

Wat is er nu zo erg aan deze patronen, denk je misschien? Helemaal niets. Behalve als het starre patronen worden, waarbij jij “gevangen ” zit in die patronen. Of  als de patronen je niet meer opleveren wat je graag zou willen.

Dus zo kan je zwijgende patroon ervoor zorgen dat niemand weet hoe jij ergens over denkt of voelt.  Of kan je niet je emoties tonen in een relatie omdat je dan even niet kunt schilderen (?).

…..Tja, en wat dan?

Dan kan je een patroon gaan “doorbreken”, zoals ze dat  zo mooi noemen. Kortom je gaat iets anders doen.

Hier heb je 6 tips hoe je dat kunt doen:

Tip 1: Motivatie.

Wat is je motivatie? Waarom wil je van het patroon af? Wanneer wil je ervan af? In welke situaties? Wat gaat het je opleveren als je met dit gedrag stopt? Wat wordt er dan voor jou mogelijk? Hoe voelt dat? Welke kleur, geur, geluid, beeld en gevoel past bij de uitkomst van je motivatie?

gewoonte2Tip 2: Bewustwording.

Word je bewust van je patroon; wat doe je nu feitelijk en wat wil je ermee bereiken? Klopt het dat je dat ook daadwerkelijk bereikt? Zo ja, ga ermee door. Zo nee, zoek een alternatief PATROON.

Tip 3: Vervang het patroon.

Bedenk een andere manier voor je om je effect te bereiken. Er vertelde eens een thuisblijfmoeder me dat ze eigenlijk vaak overdag buiten rookte, omdat ze dan even buiten stond in de frisse lucht ZONDER haar kinderen. Ze wilde hiermee stoppen. Dus de vraag was:wat kon ze doen in plaats van het roken om die kleine momentjes voor zichzelf te hebben

Ze bedacht dat een kop koffie buiten drinken ook een goede manier was om even “alleen”te zijn. Maar ook op de bank zitten met een tijdschrift terwijl de kinderen TV kijken was een goede optie, net als MET de kinderen naar buiten gaan, terwijl zij even op haar gemakje in de tuin zat. Ook kan je natuurlijk even een oppas vragen waardoor je even alleen naar het Kruidvat kunt of kunt gaan sporten. Er leiden meerdere wegen naar Rome…

Tip 4: Creëer een nieuw patroon.

Maak hier een ander patroon van. Dus schrijf als het waren een handleiding voor je gedrag die je kan toepassen in de eerstvolgende situatie dat je hem nodig hebt. Typ of schrijf dit uit, stap voor stap, en hang het op de koelkast, plak het in je agenda of sla het op in je telefoon als reminder. Maakt niet hoe, maar zorg ervoor dat je het bij de hand hebt als je het nodig hebt.

schoenenTIP 5: Beloon jezelf.

Beloon jezelf als het je lukt om je nieuwe patroon te gebruiken. Het belonen mag gerust een onderdeel zijn van je motivatie. Dus als je het lukt een maand lang drie keer in de week te wandelen, mag je jezelf belonen met nieuwe (wandel) schoenen. Of een goed boek. Kies een voor jou passende beloning uit! Des te liever je bent voor jezelf, des te beter. 🙂

Tip 6: Wees geduldig.

Wees geduldig van jezelf.  Gedragsverandering is vaak een verhaal van twee stappen vooruit en 1 achteruit. Geef jezelf de ruimte en de tijd om te veranderen en te wennen aan je nieuwe patroon. Het is een proces van vallen en opstaan. Zorg vooral dat je je blijft opstaan 😉

 

 

 

Comment (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *