mei 10, 2018 Janine Wolfs

6 tips hoe je om kunt gaan met verandering op je werk

Heb jij onlangs te maken gehad met een (ongewenste) verandering op werkgebied?

Ben je ontslagen, heb je een andere functie gekregen, of is het bedrijf waar je werkt over genomen door een groter of ander concern? Of als de verandering anders is geweest voor je, dan weet je dat verandering vaak onrust met zich mee brengt.

Maar hoe ga je er mee om, zodat het niet de boventoon gaat voeren in je leven?

Hier 6 tips hoe je om kunt gaan met verandering.

1 Maak het niet persoonlijk. Vaak zijn het de omstandigheden die veranderen. En jij bent niet je omstandigheden. Jij bent jij.  Dus betrek het vooral niet op jezelf. Hierdoor kan je ook helder blijven en constructief handelen.

2 Kijk wat je kunt beïnvloeden : wat kun je doen aan de ongewenste verandering? Schrijf ze op en pak het aan. Wees constructief: ga het gesprek aan, laat je stem horen, dien een voorstel in of wat dan ook. Vraag eventueel iemand die je goed kent mee te brainstormen over hoe je dat kunt aanpakken.

3. Wat kun je niet beïnvloeden? Wat ligt buiten jouw cirkel van beïnvloeding. Schrijf het eens op. En laat het verder los. Je frustreert jezelf alleen maar om met dingen bezig te zijn die je niet kunt veranderen. Leg je focus bij wat je wel kunt veranderen en bij jezelf.

4. Wees extra lief voor jezelf: zorg dat je je goed blijft voelen. Doe es wat vaker iets leuks voor jezelf, neem extra tijd om te ontspannen, of te sporten of fijne dingen te doen met je partner of vrienden/-innen. Wat het ook is, steun jezelf en wees extra lief voor jezelf.

5. Zoek hulp of steun als je dat nodig vindt. Als je merkt dat het bovenstaande niet voldoende is, zorg dat je dan extra hulp krijgt, in de vorm van een gesprekspartner, een coach of wat dan ook. Soms hakken bepaalde dingen er gewoon iets heftiger in en dan heb je misschien we iets aan een (neutrale) gesprekspartner.

6. Neem de tijd. Neem de tijd om aan de verandering te wennen. Neem de tijd om het onderscheid te kunnen maken wat je er mee kunt en wat niet. Want tijd geeft ruimte en ruimte geeft lucht. Hierdoor kan je afstand nemen en het van een andere kant bezien.

Het komt hoe dan ook goed….. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *