april 10, 2014 Janine Wolfs

3 Tips hoe jij de communicatie met anderen kunt verbeteren.

Communicatie is de basis van iedere relatie wordt er weleens gezegd. Dus je kunt niet zonder communicatie, omdat je overal relaties hebt: op je werk, thuis, op de voetbalclub van je kinderen, ga zo maar door. Des te beter je kunt “communiceren”, des te succesvoller kan je zijn in je leven. Hier 3 tips die je kunnen helpen je communicatie met anderen te verbeteren. Laat je me weten of het voor jou werkt?

 Tip 1 wat wil ik bereiken

Vraag je jezelf ten eerste af: Wil ik ECHT daadwerkelijk luisteren naar de ander? Ben ik hierin oprecht?

Wil je de ander wel horen of heb je er meer behoefte aan jezelf te horen praten. Daar is niets mis mee. Want dat hebben sommigen ook nodig. Maar noem dat dan eerder een “ik wil mijn hart luchten moment” i.p.v. ik wil met je praten moment. Of heb je het gevoel dat je naar de ander MOET luisteren (omdat je dat netjes of fatsoenlijk acht) terwijl je er helemaal geen zin in hebt? Dus geef antwoord op de vraag: wat wil ik bereiken in deze situatie?

Tip 2samenvatten

Als je in een gesprek zit, oefen jezelf  dan in herhalen en samenvatten. Laat de ander praten en zeg vervolgens: “dus als ik je goed begrijp zeg je…….” En wacht dan geduldig af wat het antwoord is van de ander. Je zult er versteld van staan hoeveel rust er komt in een gesprek en hoeveel “miscommunicaties” je eruit filtert.

Tip 3observeren

Probeer tijdens het gesprek ook eens de inhoud van jouw eigen verhaal los te laten en observeer de ander eens goed. Hoe zit de ander erbij, hoe is de lichaamshouding, wat is de toon van zijn stem, de snelheid van haar praten…  Wat valt je hieraan op? Probeer eventueel ook belangrijke woorden eruit te halen: welk woord komt vaak voor in het verhaal van de ander? En gebruik uiteindelijk deze non-verbale informatie om je een completer beeld van de persoon / het gesprek te maken. Wellicht verandert je kijk op de situatie.

Wat je nu al wel is opgevallen: communicatie is veelal veel meer luisteren dan praten. Communicatie is jezelf openstellen voor de ander en verdiepen in de ander. Hierdoor ontstaat er een bredere (en misschien wel andere) kijk op de werkelijkheid. En dat heeft weer invloed op jouw gemoedstoestand.

Heb je hierbij hulp nodig? Vul dit formulier in en ik kan je d.m.v. coaching hierin verder helpen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *