mei 29, 2018 Janine Wolfs- Robben

3 Tips hoe je erachter komt wat jouw unieke kwaliteiten zijn.

Ieder mens heeft kwaliteiten. De mate waarin je ervan bewust bent, kan je helpen bij:

-zelfvertrouwen voelen

-een passend zelfbeeld krijgen

-erachter te komen wat je leuk vindt om te doen

-keuze maken voor een nieuwe opleiding of loopbaanrichting

-solliciteren

-jezelf profileren

– een eigen onderneming starten en ga zo maar door.

Toch vinden veel mensen het lastig om dingen te benoemen die echt bij hen horen. Die hen onderscheiden van anderen. Je unieke kwaliteiten. We zijn meer geneigd naar buiten te kijken dan naar binnen, ons zelf.

Hier krijg je van mij 3 tips om erachter te komen wat jouw unieke kwaliteiten zijn.

TIP 1

Pak pen en papier. Begin brainstormend aan de vraag: wat kan ik goed? Welke vaardigheden heb ik? Denk daarbij aan verschillende settings; je baan, je ouderschap, de sportclubs, contact met familie etc.

TIP 2

Beantwoord dan de vraag: wat vind ik leuk om te doen? Schrijf hierbij ook alles op wat je weet van jezelf.

TIP 3

Kijk dan naar de overeenkomsten: welke komen voor op de eerste en tweede lijst? Dan heb je wellicht een kwaliteit te pakken. Als je denkt: “o maar dat kan ik zo lang”, of , “dat kan toch iedereen” dan heb je vast en zeker een unieke kwaliteit te pakken!

We zijn namelijk geneigd om over die hele “simpele: dingen van ons zelf heen te stappen. OMDAT je ze al zo lang bij je draagt en hebt, erken je ze niet meer als uniek of bijzonder maar misschien als “normaal” of zelfs saai.

Je hoeft geen uitermate hele bijzondere dingen te kunnen om jouw doelen in je leven te bereiken. Niet iedereen is een goede zanger of danser, durft te spreken op een podium of wat dan ook.

Het is belangrijk dat je je eigen kwaliteiten omarmt en er iets mee doet, als je dat wilt/nodig hebt. Hiermee vul jij je eigen kleurplaat in. Op jouw manier die bij jou past.

Dus voordat je denkt dat je weer een opleiding “moet”gaan doen om nog meer uit te blinken, neem een pas op de plaats en probeer deze 3 tips.

Veel plezier!