mei 19, 2017 Janine Wolfs

Wat geloof jij? Over (onbewuste) overtuigingen….

overtuigingenIn mijn werk als (loopbaan)coach kom ik vaak overtuigingen tegen; overtuigingen die bepalen of je wel/niet doorzet bij een keuze, overtuigingen die ervoor zorgen dat je wel/niet in jezelf gelooft als professional, overtuiging die ervoor zorgt dat je in een positieve of negatieve spiraal van emoties terecht komt.

Overtuigingen zijn daarom voor mij als coach een belangrijk werkgebied. Ik wil dit met jou delen: misschien herken je er iets van, als mens/ coach of kan je wat inspiratie opdoen.

Wat zijn overtuigingen?

mobieleOvertuigingen zijn zeer krachtige gedachten die je hebt over jezelf, anderen en de wereld. Ze bepalen je mens -en wereld beeld. Je overtuiging stuurt jou, je emoties, je gedrag en je gedachten aan. Als de overtuiging verandert, dan verandert de rest zoals je gedrag dus mee. Je kan dit vergelijken met een mobile die boven een babybedje hangt. Je hebt “belemmerende” en bekrachtigende overtuigingen. De eerste werkt jou “tegen”en de ander werkt vòòr jou in wat jij wilt en wilt bereiken.

Het nadeel van deze overtuigingen is: ze zijn veelal onbewust aanwezig. Dus ze zitten bij jou op een plek, waar het licht nog niet zo goed bij kan, maar wel ze wel van alles voor je bewerkstelligen. In mijn trainingen en gesprekken gebruik ik dan vaak de metafoor van ‘onder water’. Zolang het onder water is, leeft het zijn eigen leven, stuurt het je aan zonder dat je het door hebt. Als je je bewust wordt van een dergelijke overtuiging, komt hij boven water en kan je er ook iets mee doen. Kan je hem veranderen.

Wat doen je overtuigingen voor je?

Ze doen een deur voor je dicht of open. Ze bekrachtigingen (of belemmeren) je in je doelen en  je dromen.

Als jouw overtuiging zegt “Ik kan dit aan” (in een bepaalde context) dan gaat de deur OPEN: je bekijkt de mogelijkheden, onderzoekt ze en voert ze wellicht uit. Je hebt groen licht.

Als je overtuiging zegt: ik kan dit niet, ik geloof het niet, het past niet bij mij, bij mijn leven, dan blijft de deur DICHT. Het stoplicht staat op rood. Misschien kan je dan op basis van wilskracht ertegen in werken, maar je gedrag zal niet authentiek en congruent worden : het gedrag zal op langere termijn NIET beklijven. Mensen hebben dan overwegend het gevoel dat ze “er niet echt bij zijn” bij wat ze doen.

ijsbergWat kan je nu doen om meer “grip”te krijgen op je overtuigingen? In eerste instantie word je je ervan bewust. Dat doe je door een stuk zelfreflectie en zelfonderzoek te doen. Door te leren kijken en luisteren naar de dingen die je tegen jezelf zegt. De uitspraken die je doet naar anderen. Het Model van Bateson kan je ook helpen bij het verhelderen van je overtuigingen. Ik gebruik deze methode weleens in contact met een klant. De vraag die hoort bij een overtuiging is : WAT GELOOF IK WAARDOOR IK DIT (NIET) DOE/WIL?KAN?

Heb jij hulp nodig bij het veranderen van je overtuigingen? Plan een kennismakingsgesprek met me. Je bent van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *